Tibet dua bayrakları

1870 VAKFI NEDÄ°R?

“Ä°nsan, adı son kez anıldığında ölür” sözünden ilham alan bir grup Saint Joseph Liseli, aralarından erken yaÅŸlarda ayrılan arkadaÅŸlarının adını anarak yaÅŸatmak için 2014 yılında Saint Joseph Lisesi’nde okuyanlara burs vermek üzere ‘Åžerpalar’ adıyla yola çıktılar. Altı eÄŸitim–öÄŸretim yılı boyunca (Vakıf çatısı altında kurumsallaşıncaya dek) kendi aralarında topladıkları tutarları Lise yönetiminin önerileri doÄŸrultusunda belirlenen öÄŸrencilerin eÄŸitim ücreti olarak, Mezunlar DerneÄŸi aracılığıyla burs olarak aktardılar (bkz. Quartier dergisi Aralık 2015 sayısı).

​

Åžerpa, aslında Nepal'in daÄŸlık bölgesinde yaÅŸayan etnik bir grubun adı. Ä°simlerini Tibet dilinde doÄŸu anlamına gelen 'ÅŸer' ve halk-insan anlamına gelen 'pa' ekinden alıyorlar. Görevleri ise Everest'e tırmanmak için bölgeye gelen tüm daÄŸcılara yardımcı olmak. Himalaya daÄŸlarına tırmanmak isteyenlere genelde hep bir Åžerpa eÅŸlik ediyor.

1870 Vakfı, iÅŸte 2014 yılında doÄŸan bu ‘Åžerpa’ birlikteliÄŸine dayanıyor. Bu birlikteliÄŸin amacı kaybettikleri okul ve sınıf arkadaÅŸlarını sistematik bir iyilik, fayda hareketi ile anmak, onların adını da yaÅŸatarak yetiÅŸmekte olan yeni kuÅŸaklarda dokunacakları hayatlara bir nebze ışık tutmak. Bu hareketin, Himalaya Åžerpalarından farklı olarak herhangi bir karşılık beklemeksizin tamamen gönüllü olarak baÅŸlayan ve sürdürülen bir hareket olduÄŸunu da hatırlatalım.

Ä°mzalar.jpg

Åžerpaların bir kısmı kuruluÅŸ aÅŸamasında Kurucu Mütevelli olmayı, bir kısmı da kuruluÅŸu takiben Vakıf Üyesi (Mütevelli) olmayı tercih ettiler. Bir kısmı da Düzenli Bağışçı olarak bu amaca destek vermeye devam ediyorlar.

Siz de 1870 Vakfı Vakıf Üyesi / Vakıf Üyesi Adayı veya Düzenli Bağışçısı olarak bu Åžerpa hareketine katılabilir, öÄŸrencilerin ve mezunların eÄŸitim-öÄŸretim ve mesleki nitelik geliÅŸtirmelerini maddi, manevi ve sosyal olarak destekleme, kolaylaÅŸtırma ve saÄŸlık konusunda destekler, projeler geliÅŸtirme amacıyla çıkılan bu yolculuÄŸun bir destekçisi olabilirsiniz.

​